Centrala electrica Protherm Ray

Centrale termice electrice de 6, 8 si 9 kw

Centrala electrica Protherm Ray
Centrala electrica Protherm Ray

Daca te-ai hotarat sa iti instalezi o centrala termica sau esti pur si simplu nemultumit de performantele celei pe care o ai deja, centrala electrica este, cu siguranta, o varianta pe care merita sa o iei in considerare. In cazul unei centrale termice care functioneaza pe gaz, ai nevoie de instalatii pe gaz, un proiect, numeroase aprobari si autorizatii. In schimb, cele electrice necesita doar  un bransament electric, prin urmare sunt mai eficiente din punctul de vedere al costurilor suplimentare, dar si al timpului. Mai mult decat atat, in momentul in care vrei sa o instalezi, vei constata ca nu va fi nevoie sa iti gauresti peretii apartamentului, deoarece nu are cos de evacuare a gazelor de ardere. Din aceasta cauza, nu elibereaza noxe, deci este mult mai prietenoasa cu mediul.

 

Centralele electrice potrivite pentru apartamente sunt cele de 6, 8 si 9 kw. Cele mai mari de 9 kw sunt trifazate si nu sunt recomandate pentru apartamente. Variantele difera intre ele prin numarul si puterea elementelor de incalzire din schimbatorul de caldura. Prin urmare, atunci cand cauti o astfel de centrala, trebuie sa iei in considerare in primul rand suprafata apartamentului in care vrei sa o montezi. In general, o centrala cu puterea termica de 6 kw incalzeste o locuinta de aproximativ 45 de mp, una de 8 kw este potrivita pentru un apartament de 60 mp, in timp ce o centrala de 9 kw poate incazi o suprafata de 70 de mp. O centrala electrica poate fi montata pe orice perete din incapere si are o functionare   silentioasa, intrucat nu are ventilator.

 

O centrala electrica are o carcasa din otel, iar in partea inferioara este robinetul de alimentrare cu apa calda, tevile de iesire si cablul de alimentare. In interior, este dotata cu un schimbator de caldura, vas de expansiune de 6, 8 sau 10 litri, elemente de incalzire si un bloc hidraulic alcatuit dintr-o pompa de circulare, senzor de presiune si supapa de siguranta. In partea frontala, are un panou de comanda digital, cu ajutorul caruia poti seta parametrii doriti si poti citi diferite valori cum ar fi temperatura curenta, presiunea apei de incalzire, puterea curenta etc. In cazul unor probleme de functionare, ledurile pot indica si coduri de avarie, de exemplu scaderea presiunii apei de incalzire din sistem.

 

Centrala electrica este destinata sistemelor de incalzire cu apa cu circulatie fortata a acesteia. Apa din unitatea centrala este incalzita, iar apa este apoi distibuita caloriferelor individuale. Centrala poate fi conectata la termostat de camera sau senzor de temperatura extern. Alimentarea se face la 220 sau 380 V. Cuplarea puterii se face gradual, pentru a nu incarca reteaua electrica, cu ajutorul functiei de modulatie continua. Cantitatea de caldura este utilizata in mod eficient, deoarece pompa ramane in functiune inca doua minute dupa oprire.

 

Incalzirea apartamentului prin intermediul unei centrale electrice reprezinta o metoda moderna, prin intermediul unui produs fiabil, usor de controlat si de reglat. Cu o tehnologie de ultima generaltie, centralele electrice sunt prevazute cu elemente de masurare, protectie si control pentru ca functionarea sa se realizeze in mod corespuzator. Beneficiind de un grad mare de automatizare si de o constructie compacta, cu putine piese care s-ar putea defecta, costurile de intretinere sunt foarte scazute.